Kocieuszy | wegański styl życia: Wegańska pizza RawTill4 - bez tłuszczu i soli

Wegańska pizza RawTill4 - bez tłuszczu i soli

23:28

Przygotowanie pizzy wpisującej się w zasady Raw Till 4 to nic skomplikowanego. Wysokowęglowodanowa i niskotłuszczowa pizza może stanowić dla nas jedzony po godzinie 16 ciepły posiłek nawet raz na dwa tygodnie. Co prawda Freelee nie jest zwolenniczką jedzenia drożdży (jej przepis na pizzę zamiast droższy obejmuje proszek do pieczenia), ale ja nie zauważyłam, żeby źle one wpływały na mój organizm, więc na razie nie zamierzam z nich rezygnować. 

Przepis na pizzę RawTill4 jest po prostu trochę zmienionym przepisem z tego wpisu, między innymi pozbawionym oleju/oliwy i soli. Zmieniłam też nieco sposób przygotowania ciasta. Nie bawię się już w zaczyny i czekanie na wyrośnięcie ciasta, gdyż i tak wyrośnie ono w piekarniku. Przecier pomidorowy, jeśli nie możecie znaleźć żadnego bez soli, można zastąpić zblendowanymi pomidorami z puszki (tutaj szczególnie polecam te z Lidla - nie zawierają soli).




Składniki:

ciasto:
1/3 kostki drożdży
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich
kubek ciepłej wody
ok. 3 kubków (0,5 kg) mąki

sos:
przecier pomidorowy (bez dodatku soli)
1 zielona cebulka
1 ząbek czosnku (lub czosnek w proszku)
2 łyżki ziół prowansalskich

pieprz


dodatki wedle uznania


1. Do dużej miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i przyprawy, wlewamy pół szklanki mocno ciepłej, ale nie gorącej wody i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy. Wlewamy kolejne pół szklanki wody, stopniowo dosypujemy resztę mąki i zaczynamy ugniatać ciasto.

2. Przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce mieszamy ze sobą przecier, cebulkę, czosnek i przyprawy. Myjemy i kroimy dodatki do pizzy.

3. Układamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy je rękami. Możemy sobie pomóc wałkiem. Smarujemy ciasto sosem, a następnie kładziemy dodatki. U mnie są to pieczarki, papryka, bazylia i oliwki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pizzę pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ciasto bez oleju, serio? Dobrze się wyrabiało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku trochę się kruszyło, ale jakoś sobie poradziłam. Zawsze można dolać trochę więcej wody :)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! Dawać mi tu taką :P

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.